UMUBANO VERBOUWT 9 KLASSEN IN MURAMA-KISARO

De provincie West-Vlaanderen schiet te hulp

Op 28 juni 2019 kreeg Umubano de toelating van de provincie West-Vlaanderen om twee de blokken 2 en 3 van de scholengroep Murama te Kisaro (Rwanda) te laten verbouwen door CPPA KISARO.

De eerste klassen van deze school werden in de jaren ’80 gebouwd door de stichter van CPPA KISARO, broeder Cyriel. Die eerste klassen werden toen met beperkte middelen gebouwd en voldoen nu niet meer aan de huidige normen.

In juli werd, met gelden van het Comité Kisaro en van verschillende Belgische scholen, blok 5 (6 zes ) afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Zie foto hiernaast.

Zes maanden later – januari 2020 – mochten de studenten van de secundaire afdeling de nieuwe klassen in gebruik nemen. Onmiddellijk werd dan begonnen met de verbouwing van blok 2 en 3. Die waren gebouwd in breuksteen en dat cachet wilden we behouden mits het versterken van de voegen en de vernieuwing van de bepleistering aan de binnenkant. De raam- en deuropeningen moesten vergroot worden, de vloer en de dakbedekking vernieuwd. Er worden telkens twee klassen ontruimd en vernieuwd terwijl de leerlingen tijdelijk in twee reserveklassen ondergebracht worden. De negen klassen zullen verbouwd zijn als het groot verlof begint en dan pas wordt de dakbedekking over de volledige lengte vernieuwd.

Dat was althans de planning. Nu zijn de scholen gesloten door de coronamaatregelen. Ook de bouwwerken zijn stopgezet. Veertien dagen na de eerste vaststelling zijn er op het ogenblik van publicatie van dit artikel al ruim zestig zieken geregistreerd in Kigali. Maar de maatregelen gelden voor heel het land. Het is bang afwachten.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook