Broeder Cyriel is Changemaker

11.11.11. Zet CHANGEMAKERS in de spotlights

Dit jaar gaat de campagne naar het hart van 11.11.11: changemakers – helden die het verschil maken – wereldwijd worden op een voetstuk gezet, omdat ze meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn om verandering te brengen. Verhalen van nationale en internationale changemakers willen de Vlaamse mensen inspireren en de vrijwilligers motiveren.. .
Broeder Cyriel is een van deze ‘changemakers’. Je vindt hem terug op de website van 11.11.11.: https://changemakers.11.be/changemaker/43/BroederCyriel

Broeder Cyriel streed heldhaftig voor het Rwandese volk

Broeder Cyriel was de oprichter van het CPPA (Centre de Perfectionnement et de Promotion Agricole) in Kisaro, Rwanda. Hij zorgde er voor tewerkstelling, voedsel voor de armen en onderwijs. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 ontpopte hij zich tot een onbevreesde volksleider.

Broeder Cyriel was de oprichter van het CPPA

Cyriel was een broeder van de Christelijke Scholen die naar Rwanda trok aanvankelijk om les te geven aan de landbouwschool. Meer en meer besefte hij dat zijn ware roeping niet in een school lag, maar in de dorpen waar hij een groots project opzette om heuvels te terrasseren en de erosie tegen te gaan.

terrassen van Kisaro
terrassen van Kisaro
Hij ontwikkelde er een nieuwe methode om solide terrassen te bouwen. Hierdoor creëerde hij oplossingen voor het probleem van die tijd: honger. Hij richtte een onderneming op waarin alle vakgebieden aan bod kwamen en stelde meer dan honderd mensen te werk. Tevens zorgde hij voor de bouw van scholen en kerken. Vandaag de dag functioneert het CPPA nog steeds.

Broeder Cyriel weigerde te vluchten tijdens de genocide

Wanneer op 6 april 1994 de genocide uitbrak weigerde broeder Cyriel te vluchten en ontpopte hij zich tot een leider die met een visie en een enorme inzet de nieuwe situatie hielp op te lossen. Hij voorzag onderdak en voedselbevoorrading voor vluchtelingen en zette de vechtende partijen onder druk om rekening te houden met de noden van de bevolking. Dit deed hij met groot gevaar voor eigen hachje.

Een monument in Kisaro en een boek over het leven van Broeder Cyriel

Broeder Cyriel overleed in zijn 93ste levensjaar, kort nadat hij omwille van ernstige ziekte terugkeerde uit Rwanda.
 
Er werd een boek geschreven over het leven van deze changemaker. Dit boek is verkrijgbaar in de boekhandel of bij het comité Kisaro.

Blijf het werk van Broeder Cyriel rechtstreeks steunen via Umubano VZW

Uw financiële steun voor de projecten van het CPPA, de voortzetting van Broeder Cyriels werk, is noodzakelijk. Vergeet dit niet.
Uw steun die u op onze rekening overschrijft komt rechtstreeks ten goede aan het CPPA. Vermeld daarvoor “Steun CPPA” in de mededeling van uw overschrijving.

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “Broeder Cyriel is Changemaker”

  1. Paul Philippaerts

    Wat een prachtmens is die Cyriel. Ik heb een steen verlegd op aarde. Die man heeft een hele berg verlegd. Hij heeft ook superveel hulp gekregen uit Belgie, van verschillende kanten., ook natuurlijk vanuit Bokrijk, zijn heimat een beetje. Geweldig het satelietbeeld op google maps van Kisaro. Daar moet je eens kijken en inzoomen ook in de omgeving. Hij heeft die mensen de weg gewezen, en ze hebben het blijkbaar wel begrepen.

Reacties zijn gesloten.

Facebook