Media

Rwandees ballet Isonga

Een Europese tournee van het Rwandees ballet Isonga, georganiseerd in november 1996 door Anne Maes-Geerinckx en Wim Rampelberg. In het kader van de Vlaams-Rwandese Vereniging ‘Umubano’ vzw en onder de leiding van Jean-Baptiste Nkulikiyinka, balletmeester. De dansers traden gedurende een maand op in België, Nederland, Frankrijk en Engeland en behaalden overal veel succes. ‘Isonga’ betekent ‘lanspunt’, ‘het beste’. De dansgroep Isonga maakte deel uit van het Nationaal Rwandees Ballet ‘Urukerereza’. Deze groep had reeds verschillende voorstellingen gegeven in het buitenland, onder meer in China. De artiesten die er deel van uitmaakten waren niet altijd dezelfden. Sommigen onder hen hadden reeds gereisd, voor anderen was het de eerste keer dat ze hun heuvel in Rwanda verlieten.

Rwandees balletDe voorstelling die ze tijdens deze tournee hebben gepresenteerd had als titel ‘Izuba rya Amahoro’, ‘De zon van de vrede’. De dansen en gezangen zijn een uitdrukking van de vredeswil van de Banyarwanda (Rwandezen) die, na de verschrikkelijke volkenmoord van 1994, slechts een wens hadden: geweldloos kunnen samenwerken aan de heropbouw van hun land en aan hun welzijn. Deze wens was tegelijk symbolisch en concreet want de dansgroep telde zowel Bahutu’s, Batutsi’s als Batwa’s. Dankzij de voorstelling kon men ook kennismaken met enkele Rwandese artisanale tradities. Er waren dansen te zien uit verschillende streken, dansen uitgevoerd door de onstuimige, fiere ‘Intore-strijders’, onweerstaanbare vrouwelijke dansen en de fascinerende ritmes van de Ingoma’ trommen‘.

Via deze link kan je de YouTube film van Anne Maes-Geerinckx bekijken. De film duurt ongeveer 54 minuten

IMIGONGO een typisch Rwandese kunstvorm

Anne Maes-Geerinckx postte een filmpje op YouTube over deze mooie kunstvorm.

een Imigongo artiest aan het werk

Umubano, samen met de provincie Oost Vlaanderen financierden in 2007 een nieuw kunstatelier voor de Vereniging Kakiro, waar vrouwelijke artiesten deze kunst kunnen beoefenen. Het project “Kunstatelier” vind je in het menu de Gerealiseerde projecten. Klik op Kunstatelier

Klik hier om de YouTube film van ongeveer 10 minuten te bekijken.

 

TV OOST

TV-Oost 1: film over de millenium doelstellingen en Rwanda – hoe Umubano er zijn steentje toe bijdraagt.

TV-Oost 2: film over een sportcentrum in Rwanda

Project van de Paters Salesianen in Rwanda

You tube film:

De Paters Salesianen hebben aan het meer van Muhazi in Rwanda een mooi project. Via deze link kan je de YouTube film daarover bekijken. (de film duurt ongeveer 20 minuten en het commentaar erbij is Frans gesproken)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook