Media

Jean-Pierre Roobrouck al dertig jaar lang bezieler van UMUBANO vzw

Wist je dat onze voorzitter Jean-Pierre Roobrouck al gedurende dertig jaar de bezieler en de drijvende kracht is achter de Vlaams-Rwandese Vereniging UMUBANO vzw ? Enkele jaren na zijn terugkeer uit Rwanda in 199O, waar hij gedurende 19 jaar in het onderwijs werkte als coöperant, werd hem gevraagd om het voorzitterschap van UMUBANO op te nemen. Dat was op 15 april van dat jaar, nu precies dertig jaar geleden. Reden genoeg om hem daarvoor “in de bloemetjes” te zetten.

De journaliste Gerda Verbeke intervieuwde onze voorzitter en publiceerde daarover een mooi lezenswaard artikel in de Krant van West-Vlaanderen van de uitgeverij Roularta. Door hier te klikken kan je het volledige artikel lezen in pdf-vorm.

Het Rwandees ballet Isonga

Een Europese tournee van het Rwandese Ballet Isonga georganiseerd in november 1996 door Anne Maes-Geerinckx en Wim Rampelberg in het kader van de Vlaams-Rwandese vereniging ‘Umubano’ en onder leiding van de Balletmeester Mr. Jean-Baptiste Nkulikiyinka. De artiesten traden een maand lang op in België, Nederland, Frankrijk en Engeland met hetzelfde grote succes. ‘Isonga’ betekent ‘de punt van de speer’, ‘de beste’. Het Isonga-gezelschap was een uitloper van het Rwandese Nationale Ballet ‘Urukerereza’. Dit gezelschap had al verschillende shows gegeven in het buitenland, waaronder China, maar de artiesten die het vormden waren niet altijd dezelfde. Sommigen waren dus al op reis, maar voor anderen was het de eerste keer dat ze hun heuvel in Rwanda verlieten.

Rwandees ballet De show die ze tijdens deze tour speelden, heette ‘Izuba rya Amahoro’, ‘The Sun of Peace’. De dansen en liederen die tijdens de show werden uitgevoerd, verbeeldden het verlangen naar vrede van de Banyarwanda (Rwandezen) die na de afschuwelijke genocide van 1994 maar één wens hadden: samen en zonder geweld kunnen werken aan de wederopbouw van hun land en hun welzijn. Deze wens was zowel symbolisch als zeer concreet, aangezien het gezelschap Bahutu, Batutsi en Batwa tot zijn kunstenaars telde. De show maakte het ook mogelijk om kennis te maken met enkele van de ambachtelijke tradities die in Rwanda te vinden zijn. Het bevatte dansen uit verschillende regio’s, dansen uitgevoerd door de vurige en trotse ‘Intore’ krijgers,

Klik op deze link dan kan u de YouTube film van Anne Maes-Geerinckx meteen bekijken. De film duurt ongeveer 54 minuten

IMIGONGO een typische Rwandese kunstvorm

Anne Maes-Geerinckx heeft op YouTube een film gepost die gewijd is aan deze mooie vorm van authentieke lokale kunst.

een kunstenaar aan het werk met Imigongo

En 2007, Umubano, samen met de provincie Oost-Vlaanderen, financierde een nieuw kunstatelier voor de Kakiro Association, waar vrouwelijke kunstenaars deze kunst kunnen beoefenen. Het project “Art Studio” is te vinden in het menu Gerealiseerde projecten. Klik op Kunstatelier

Klik hier om de YouTube video te bekijken die ongeveer 10 minuten duurt.

 

TV OOST

TV-Oost 1: een film over de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen en Rwanda – en waaraan Umubano bijdraagt.

TV-Oost 2: een film over een sportcentrum in Rwanda

Project van de Paters Salesianen in Rwanda

You tube film:

Een bijzonder project van de Paters Salesianen aan de oever van het “Lac Muhazi” in Rwanda. Met deze link kan u een YouTube video bekijken over dit project. (de film duurt 20 minuten, de commentaren zijn uitsluitend in het Frans)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook